Cykl 5 szkoleń z zakresu ekologii i ochrony gleby wśród rolników
Szkolenie odbędzie się w terminach:
8 listopada 2017 roku o godzinie 10.00 miejsce szkolenia: Budynek Centrum Edukacyjno-Szkoleniowe Oddział Poświętne w Płońsku, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, gmina Płońsk 14 listopada 2017 roku o godzinie 10.00 miejsce szkolenia: SALA BANKIETOWA "EDEN", Ślepkowo Szlacheckie (gm. Radzanowo, pow. płocki).
Program szkolenia
Z zakresu upowszechniania edukacji ekologicznej i ochrony gleby wśród mazowieckich rolników. 8 listopada 2017 roku Budynku Centrum Edukacyjno-Szkoleniowym Oddział Poświętne w Płoński, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego,
10:00 – 11:30 Właściwości agrochemiczne gleby – potrzeby ich regulacji 12:00 (czego potrzebuje gleba?)
Pan prof. Wojciech Lipiński Krajowa, Stacja Chemiczno-Rolnicza w Warszawie
- Właściwości gleby i możliwość ich modyfikacji w wyniku nawożenia,
- Badania agrochemiczne,
- Pobieranie próbek i ich znaczenie w ocenie stanu odczynu i zasobności w składniki mineralne,
- Ocena właściwości gleby,
- Stan agrochemiczny gleb Polski i Mazowsza,
- Azot w glebie jako wskaźnik żyzności i oddziaływania rolnictwa na środowisko,
- Ograniczanie odpływu azotu ze źródeł rolniczych (wybrane zagadnienia wynikające z dyrektywy azotanowej i prawa wodnego). Nowe regulacje – OSN w kontekście spływania azotu spowodowanego niskim pH oraz konsekwencje niedostosowania się do nowych przepisów,
- Węgiel organiczny w glebie i jego znaczenie.
11:30 – 11:45 Przerwa kawowa
11:45 – 13:15 Dlaczego należy wapnować?
Pan Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego, Oddział Radom
- Wpływ wapnowania na glebę,
- BStruktura,
- Mikrobiologia,
- Przyswajalność składników m.in. interakcja z fosforem, mikroelementami,
- Znoszenie toksycznego wpływu glinu,
- Wpływ wapnowania na uprawy,
- rośliny wrażliwe na zakwaszenie,
- wzrost plonowania związany z poprawą pH,
- wpływ odczynu na bakterie symbiotyczne,
- wapnowanie upraw nawadnianych i pod osłonami,
- Zawartość wapnia i magnezu w roślinach, wpływ na wzrost i rozwój,
- proporcja K:Mg w sadownictwie,
- Zakwaszające działanie nawozów azotowych,
- 10 zakwaszające działanie gnojowicy i gnojówki,
- Układanie dawek wapna (aplikacja komputerowa własna - oczekiwany odczyn po zastosowaniu konkretnej dawki wapna na),
- Szybkość działania poszczególnych typów wapna w zależności od wieku skał z których produkowane jest wapno (pokaz w trakcie prelekcji z użyciem próbek wapna i zalewaniu roztworem kwasu- szybkość rozkładu wapna węglanowego, trwa około pół godziny.
- Zakwaszające działanie nawozów azotowych,
13:15 – 13:30 Przerwa kawowa
13:30 – 15:00 Aspekty praktyczne wapnowania
Pan dr Arkadiusz Artyszak, SGGW w Warszawie
- Agrotechnika wapnowania (rośliny wrażliwe, terminy stosowania, dawki w odniesieniu do rodzaju gleby i typu wapna, pierwotnego pH oraz reaktywności),
- Miejsce wapna w płodozmianie (blokowanie fosforu),
- Stosowanie powierzchniowe, w zespole uprawek, pod orkę – wady i zalety,
- Efekty przedawkowania,
- Zagrożenia stosowania wapna poprodukcyjnego, odpadowego – brak jakości, metale ciężkie, zawartość wapnia i wody. Posodowe, pocukrownicze, gipsy z odsiarczania spalin,
- Dokumenty towarzyszące dostawie: WZ i dokument jakościowy – identyfikowalność producenta jako element bezpieczeństwa,
- Ekonomiczne aspekty wapnowania na przykładzie pobierania składników z nawozów NPK przy różnych poziomach pH,
- Maszyny do wapnowania.
Opublikowano 25 pa�dziernika 2017